Jesu Allerhelligste Navn

Mindedagen for Jesusbarnets omskæring, samt navnegivelse den 8. dag efter fødslen.

Festdagen for Jesu Hellige Navnefest blev først fejret i hellige Franciskus orden. I år 1721 gav pave Innocens XIII festen en særskilt plads i Liturgien og udbredte den i hele Kirken. Efter jødisk skik fik Jesus på omskæringsdagen sit Hellige Navn. Det var ærkeenglen Gabriel som havde den glæde at forkynde dette navn for menneskene, for hellige Jomfru Maria:

”Se, du skal blive med barn og føde en søn, og du skal give Ham Navnet Jesus.  Han skal blive stor og kaldes den Højestes Søn, og Gud Herren skal give Ham hans fader Davids trone;…”(Luk 1:31-21)

”Og der er ikke frelse i nogen anden, ja, der er ikke givet mennesker noget andet navn under himlen, som vi kan blive frelst ved.” (ApG 4:12)

“Påkaldelsen af Jesu hellige navn er den enkleste vej til den vedvarende bøn. Denne bøn, gentaget ofte af et ydmygt og opmærksomt hjerte, fortaber sig ikke i mange ord (Matt 6,7), men bevarer Ordet, er udholdende og bærer frugt. Den er mulig til hver en tid, for den er ikke en beskæftigelse ved siden af andre, men den eneste beskæftigelse, som består i at elske Gud, og som besjæler og forvandler hver handling i Kristus Jesus.” (KKK 2668)

Bed en bøn til Jesu Hellige Navn og opnå aflad.

“Der er ingen anden vej for den kristne bøn end Kristus. Hvad enten vor bøn er fælles eller individuel, mundtlig eller indre, har den kun adgang til Faderen, hvis vi beder i Jesu navn. Jesu hellige menneskenatur er altså den vej, ad hvilken Helligånden lærer os at bede til Gud, vor Fader.” (KKK 2664)

Litanien til Jesu Allerhelligste Navn blev sandsynligvis komponeret i det 15. århundrede af Skt. John af Capistrano (1386-1456) og af Skt. Bernadin af Siena (1380-1444), som begge prædikede meget om hengivenheden til Jesu Navn. Litanien blev godkendt til privat brug af pave Sixtus V i 1585. Den nuværende form blev godkendt af pave Pius IX til lokal brug i 1862, og i 1886 godkendte pave Leo XIII den til offentlig brug i den universelle kirke.
Der er tilknyttet delvis aflad til denne bøn.

Du kan downloade litanien til Jesu Allerhelligste Navn herunder:

Kilde: Skt.Josephssr. Prov., Oslo (1934). ”Det Liturgiske års helgener”.

Kilde: ”Manual of Indulgences. Norms and Grants. Apostolic Penitentiary”. Citat: “Translated into English from the fourth edition (1999) of Enchiridion Indulgentiarum:Normae et Concessiones””

Kilde: Raccolta, #114, 1968 Encr. Ind. #29, 1988 Enchr. #29.